2016. február 28., vasárnap

Lapok az Irodalmi BALexikonból 27


IRODALMI BALexikon 27.

Pilinszky János: Szűkszavú katolikus költő, író, drámaíró a XX. század második feléből. Született Új Emberként Vigilián, később sokfelé elterjedt. Felmenői között apai ágon Camus-től Dosztojevszkijig, anyai ágon Simon Weilig sok gondolkodót találni. Már ez is mutatja, hogy felmenői szinte mind más emberek voltak! Barátai között kocsis, zeneszerző és zongorista egyként előfordult. Döntő élménye a telenség volt (lásd Telen kereszt című versét!). Tökéletesen megértette azt, hogy a világ ember-telen és kép-telen, ezért esz-telen, aki ír. Egyik leghíresebb verse egyetlen üres karakter. Hívőnek Apokrif, hitetlennek hívő, de főleg ember volt. Halála óta helyén a mindenségben egy néma űr lebeg, ez viszont mosolyog: szün-telen.

Rapszódia: A XX. század végi Amerikában kialakult, eredendően feketék által képviselt, erőszakos szövegeiről hírhedt énekstílus (lásd: rap) széndioxiddal dúsított mellű, s ettől kissé zaklatott lelki állapotú énekesnője. Nem ritka körükben a nagy durranás.

Redundancia: Eredetileg kommunikációelméleti fogalom, a jel működéséhez szükséges jelzésfelesleg neve. Irodalomelméleti értelemben értjük rajta a világirodalom zömét, amely nélkül azonban a néhány igazi remekmű (lásd: például a jelen munkát!) sem jöhetett volna létre.

Refrén: Soronként fizetett költők kedvelt lírai formája. Lényege, hogy a szöveg néhány sorát a verssorok és a honorárium mennyiségét tetemesen megnövelve minden strófa végén meg lehet ismételni. Különleges változata a posztmodern refrén , ennél az ismétlések elől a strófa el is hagyható (esetleg a refrén is).

Regény: Olyan prózában írt, nagyobb terjedelmű szöveg, amely sem a tudományosság, sem a hihetőség követelményeinek nem felel meg. Az elnevezés a regényes, azaz romantikus szóval függ össze. Vigyázat! A világirodalom legnevezetesebb regényei sem nem regényesek, sem nem romantikusak. Egyszerűen csak unalmasak.

Rémdráma: A hatáskeltés legbrutálisabb eszközeit nyíltan alkalmazó drámai műfaj, a családi élet nevű közkedvelt folytatásos játék része. Tipikus toposzai az érzelmi zsarolás, az asszonyverés, a méregkeverés vagy a megöngyilkolás. Teliholdnál előadott modern változata a thriller (mikor például a férjen átmegy egy tréler).

Aktuális ajánló:

Diktatúra: Politurisztikai kifejezés. Lényege, hogy a kellemes sétára vágyó embereket erőszakkal  testi-lelki tortúrával járó, szakadékba vezető tévútra kényszerítik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése