2016. február 17., szerda

Lapok az Irodalmi BALexikonból 24.

IRODALMI BALexikon 24.


Kármán József: Egy igazi magyar regényíró. És a legszebb regényeket maga az élet írja. És minden embernek van egy regénye. Kármán Józsefnek is van egy regénye (a Fanni hagyományai). Ez egy szép, érzelmes regény. De az író élete is kész regény. Például titkos, érzelmi regénye Markovics Miklósnéval majd olyan regényes, mint az az élet, melyet a nő férje élt. A grófnéhoz Kármánt forró, szerelmi kapcsok, míg Martinovicsékhoz hűvös, szabad-kőműves-kapcsok fűzték. Kármán József regénye folyóiratában az Urániában jelent meg, ez közölte novelláit és tanulmányát is, például a Módit, melyben a magyar nők csinosodását tűzte ki célul, valamint A nemzet csinosodása címűt, melyben a magyarság módosabbá válásáért emelte fel szavát. Sajnos a sors huszonhat év után pontot tett e regényes írói élet regényének végére.

Katona József: A nem róla elnevezett Katonateleptől mintegy hat kilométerre délre fekvő Kecskeméten született, ott is halt meg. Életéről ennél kevesebbet tudunk. Pályázott az Erdélyi Múzeumhoz és Széppataki Rózához, de egyiket sem nyerte el. Igaz, Erdélyben az új színház nem nyílt meg, Széppataki Róza viszont igen (mégpedig Déry úr számára), de ez a különbség olyan kicsi, hogy nyugodtan mondhatni katonadolognak akár. Az is Katona-dolog, hogy főműve, a Bánk bán sikerét már csak halála után érte meg. Ebben közrejátszott a rettegett cenzúra is, amely eredetileg a mű előadását nem, csak kiadását engedélyezte. Katonát is utolérte ezzel a rettenetes magyar átok: nekünk mindig csak kiadásaink vannak. A mű ettől függetlenül ma is rendkívül időszerű.

Kefelenyomat: Könyvkiadással kapcsolatos nyomdai szakkifejezés. Eredeti jelentése különnemű emberi egyedek első intenzív együttléte következtében füves-virágos rétek állagában létrejött, jól érzékelhető változás (lásd: Walter von der Vogelweide).

Kereskedelmi televíziózás: Lényege a rendelkezésre álló frekvenciasáv folyamatos ki- és betöltése béka feneke alóli olcsó szeméttel. Alapelve a sok lúd disznót győz, tehát érdemes a ludakkal disznólkodni. Másfelől mindig szem előtt tartják, hogy minden béka feneke alatt van egy újabb béka, azaz a (vissza)fejlődés útja korlátlanul nyitva áll.

Kézirat: Olyan, régebben sem kézzel, hanem (lúd)toll, esetleg ceruza, újabban író- vagy számítógép segítségével létrehozott szöveg, amelyet a szerző halála után jó pénzért el lehet adni, miközben a mű nyomtatott változata (lásd: könyv) a kutyának sem kell. Ellentéte a lábirat volna, de ilyen sosem létezett, újfent demonstrálva, hogy mennyire nincs logika a nyelvben.

Pálinka: Orosz eredetű, kistermetű lírai műfaj. Torokkaparó búcsú távozó barátnőnktől.

Pályakezdő író: Annak az általában fiatal és tapasztalatlan, emberszerű lénynek közhasznú elnevezése, aki írói pályára lép. Indulásakor az ellenséges érzelmű közönség (lásd : kritikus) tagjai fogadásokat köthetnek. Akár az ügetőn, lehet fogadni tétre, helyre és befutóra. Az a kritikus, aki sikeresen tett befutóra, elnyeri a monográfus címet, és onnantól csak ő kommentálhatja az adott írói pályafutás további menetét.

Parti Nagy Lajos: Leánykori neve Sárbogárdi Jolán. Szekszárdon született, de szőkét nem, sőt vörös posztó neki minden szőke (még parókában is), viszont imádja a feketét. Pécsett kivégezte a magyar történelmet, azóta kissé megviselte (a történelem). Aztán szerkesztette a jelen kort, de ebből is (m)elege lett (lásd: globális felmelegedés), mire végre Budapestre fel- és elszabadult. Angyalstoppal érkezett az irodalomba (Trabantra nem tellett), de némi csukló-gyakorlatok után rájött, se dalok se trombiták itt nem segítenek. Így aztán őt, aki kezdetben volt költő és bicskanyitogató, sőt kocsmabölcsészeti szakfelügyelő is, megválasztották a hét asszonyának, majd a hónap leányának (ez utóbbi címeket azonban bizonyos biológiai problémák miatt később megvonták tőle, pedig már épp jegyezni kezdték a Guiness rekordok között (és a tőzsdén). Szerencsére nem adta fel, előbb lírai hős lett a Karafiáth (nem szent) Orsolyák rendjében, azután – megszegve a fajesküt meg az elnemhagyási fogadalmat – postagalambbá változott hősöm terén, egyúttal megkapta a felső karomkeresztet meg a Kossuth-díjat, de csak úgy íróilag, tekintettel a nyelvlenyúlási papundeklire a tisztabúza éjszakájára vonatkozóan fajtestvérileg és mindazonáltalában. Mostanában fagyott lábbal Szép Róza kegyeit keresi, de egyes kritikusai szerint – tekintettel a romló közállapotokra – már öregszik is.

Partitúra: Zenés ébresztővel kezdődő és össztánccal végződő általában pálcával levezényelt folyó menti kirándulás kottapapírra rögzített útvonaltervezete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése