2016. március 23., szerda

Lapok az Irodalmi BALexikonból 34.


IRODALMI BALexikon 34.


Weöres Sándor: A hatszemű háromverebesek családjába tartozó rigó-féle a XX. század második feléből. Kodály Zoltán korán fölfigyelt fiatalon írt öreges versére, később is gyakran nyúlt a költő szájába, hogy kivegye onnan a szót. Pszichés adottságai folytán szabadon kóborolt a világmindenségben, mint holdbéli csónakos. Bóbitája miatt sokáig búbosvöcsöknek nézték, ezért lett szálka a hatalom szemében. Később sikerült kiszedni onnan. Mint igazi gyermek, mindent magának akart, ahogy ezt meg is fogalmazta a Csak én bírok versemnek hőse lenni kezdetű szonett, melyet nem ő, hanem Babits Mihály írt. Ő szerezte viszont többek között a Gilgames-eposzt, a Carmina Buranát, Po Csü-Ji verseit és a fél régi magyar irodalmat. Állítólag fordítóként is kiváló, több saját versét magyarra fordította.

Zeneiség: Annak a pénznek (lásd még: honorárium) a kellemes muzsikája, amelyet a szerző alkotása ellenértékeként régebben a kiadótól kapott. Mai megfelelője nincs.

Zrínyi Miklós: Ő a Bécs felé törő Szulejmán szultán hatalmas seregét megállító szigetvári hős, Zrínyi Miklós szigeti várkapitány dédunokája. Nagy elődjéhez hasonlóan többször is kirohant (pl. amikor egy ízben elsózták az őzpecsenyét), de túlélte. Apja még gyermekkorában meghalt, csoda, hogy megszületnie sikerült. Neveltetéséről Pázmány Péter gondoskodott, aki feltehetően otthon is állandóan prédikált, így született fóliáns méretű, négyezer oldalas prédikációs gyűjteménye. Zrínyi a magyar barokk legnagyobb költője, emellett hadvezér, politikus, horvát bán, igaz magyar, jó fiú, testvér, férj és feleség (ez utóbbi ugyan erősen vitatott!) Drog-szakértőként írt Az török áfium ellen való orvosság című munkája ma is haszonnal forgatható. Főműve a Szigeti veszedelem című eposz, mely dédapjáról, a Bécs felé törő Szulejmán szultán seregét megállító szigetvári hősről, Zrínyi Miklós szigeti várkapitányról szól. A költőt egy osztrák érzelmű, vacsorára szánt, megsebesített vadkan ölte meg a bécsi udvar megbízásából.

Aktuális:

Virradat: Az a tény (lásd: adat!), amelynek hatására az emberek ráébrednek, hogy nagyon becsapták őket.

Klikk: A normálistól eltérő, másokkal ellenséges, összetartó, baráti érdekcsoport. Ugyanez a végén egy K-val (de nagy K-val): ugyanaz. Ráadásul megszüntetve is ugyanaz marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése