2016. március 9., szerda

Lapok az Irodalmi BALexikonból 30.


IRODALMI BALexikon 30.



Szellemtörténet(2): A XX. századi európai kultúrtörténet egyik kísérteties irányzata. Naiv és napjainkra tökéletesen meghaladott célja a világtörténelmet mozgató emberi szellem megragadása volt. Mai szemmel nézve nem nevezhető szellemes ötletnek, hogy egy olyan, a valóságban sohasem létezett szellemet akartak megidézni, amely csak némely hiszékenyek és más elvetemedett őrültek agyában kísértett.

Szentencia: A kora középkor mártír filozófusa, Szent Encián emlékének
szentelt bölcselkedő költemény.

Szép: Esztétikai kategória. Kant szerint szép az, ami érdek nélkül tetszik. A szép tehát nem lehet érdekes, ergo a szép Kant szerint érdektelen. De ami érdektelen, az eo ipso nem lehet szép. Ebből következik, hogy nem lehet szép más, mint a fenti filozófiai-esztétikai gondolati kör, mellyel sikeresen bebizonyítottuk, hogy Kant szerint a szép nem lehet szép.

Széphistória: Későközépkori, illetve reneszánsz kori verses nagyepikai műfaj, amely általában szerelmi történetet beszél el. Mai utódja, a regény csak abban különbözik tőle, hogy nem verses, nem szép és nem beszél el történetet.

Szépirodalom: (lásd: giccs)

Szerelem: Az önpusztító önbutítás egyik ősi, egészséges testi vonzalomból származó, a modern irodalomban egyre gyakoribb formája, amely szorosan összefügg az ember fogazatának elcsökevényesedésével, miáltal képtelenné váltunk szexuális partnerünk aktus utáni felfalására. A vonzódás eredeti értelme, illetve célszerű, anyag- és energiatakarékos, környezetbarát változata ma is megfigyelhető például a fekete özvegynek nevezett pókfaj esetében.

Szervusz: Párbeszéddel kezdődő irodalmi verekedések beköszöntő ütésének elnevezése a férfiak között. Nőnemű alakja a szerva.

Szerző(1): Olyan mai írástudó, aki képes az általa létrehozott remekmű megjelentetéséhez megfelelő számú gazdag mecénást, azaz pénzt szerezni. A szerző általában irodalmi presszókban, kávéházakban, kocsmák és könyvkiadók környékén tenyészik. Vigyázat! A sikerkönyv szóra harapni szokott!

Szerző(2): Kihalt állatfaj. Csak régi irodalomtörténetekben fordul elő. Olyan alkotó, akinek nemcsak hogy sikerült valamiképpen a remekmű létrehozása, de honoráriumaiból képes volt megélni is.

Néhány friss aktualitás

Egészség: Az ember androgün állapotának azon ritka, boldogságos néhány perce, amikor egy férfi és egy nő szerelemben testileg-lelkileg egyesül. Sajnos életünk kilencvenkilenc százalékát nem ebben, hanem az előbbiekből következően nyilvánvalóan egészségtelen állapotban töltjük. Nem csoda hát, hogy az életbe végül mindenki bele is hal.

Eszme: misztikus titkok övezte jelenség. Régebben az irodalmi művek mondanivalójával (lásd propaganda!) hozták kapcsolatba. Azóta kiderült, az igazi irodalom eszméletlenül jó!

Európa: Az a szellemi-földrajzi fogalom, amelynek Magyarország utoljára Mátyás korában volt része.

Gyermek a történelemben: 
Freud előtt: kishibás ember
 Freud után: aki minden bajom forrása
 1930. a nevelés kioktatásra szoruló tárgya
1951. utánpótlásunk a jövő harcaihoz
1953. a Ratkó-korszak ajándéka
1970. a szocializmus új generációja
 1990. az oktatáspolitikai rendszerváltás nyertese
2013. vadon növő gyom a nemzeti átnevelés kísérleti Rózsa-kertjében
Ma: az oktatásügy megújtásának a pedagógusokkal összejátszó zavaró tényezője (az olcsóbbság jegyében mindkettő kiiktatandó !)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése