2016. január 17., vasárnap

Lapok az Irodalmi BALexikonból 15

IRODALMI BALExikon 15

József Attila: Apja kisgyermekkorában kivándorolt Amerikába, ahol is később új családot alapított Romániában. Édesanyja is még gyermekkorában meghalt. Csoda-e, ha költőnknek már születése is nehéz volt, és később depressziós alkatúvá vált? Többször kísérelt meg öngyilkosságot, de, mint Születésnapomra című versében meg is írta, harminckét éves lettem én, mire sikerült neki. Volt hajósinas és bankhivatalnok, mozgalmár és szerkesztő, sőt, IGE-kötő is, de leginkább kétes és ritka honoráriumon tengett. Flörtölt Marxszal és Freuddal, csapta a szelet ruganyfenekű Erzsébetnek és Gebe Mártának, de később mindegyikből kiábrándult. Nehezen érthető, hogy Szántó Judit miért nem tudta, Vágó Márta pedig miért nem akarta őt megérteni. Ennek okát talán csak Kozmucza Flóra értette igazán, aki nyilván épp ezért választotta helyette Illyés Gyulát, aki jó baráthoz méltó módon Flórán kívül csak a Baumgarten-díjat, a szovjet írókongresszusra való kiutazást és a jobb publikációs lehetőségeket halászta el költőnk elől. Igaz, később szépen emlékezett rá (persze lehet, hogy fordított esetben ~ még szebben emlékezett volna őrá). Halála pontos körülményei máig tisztázatlanok. Valószínűleg egy tudatosan elkövetett véletlen baleset általi öngyilkosságról van szó.

Juhász Ferenc: A második világháború után kibontakozó fiatal nemzedék egyik vezéralakja. Erre a szerepre nemcsak termete, de bajuszának mérete is alkalmassá tette. Apám című eposza megjelenése után azt hitték, Petőfi támadt fel. Később még feltámadt néhányszor, például hogy megírhassa Anyám című eposzát is. Nagyszüleit és dédszüleit kihagyva azóta csak a több millió évvel ezelőtt élt rokonairól stb. ír verseket az általa nemzetközileg is szabadalmaztatott mindent-egy-be-kell-írni-kötő-jel-lel-helyes-írás szerint, melynek eredményeként egy sora bekerült a Guiness-rekordok közé is, a világirodalom leghosszabb soraként. Tőle ered az a mély filozófiai megfigyelés, hogy a csütörtök a babonák napja, és ilyenkor a legnehezebb. (Persze akkoriban még nem volt Libress, amely, mint mi már tudjuk, a nehéz napokban is!...) Sajnos egy rövid ideje viszont már Juhász Ferenc sincs. És ez sokkal nagyobb ok a szomorkodásra.
Kancsal rím: Szemtengely-ferdülésben szenvedő költők kedvelt rímelhelyezési módja. Élvezetéhez speciális kancsalító szemüveget, vagy (szóbeliség esetén) poétikai hallástorzítót használnak
Karalábé: A szanszkrit nyelvű ind szerelmi tankönyv, a Káma szútra által javasolt egyik kissé akrobatikus, de Vatszjajána véleménye szerint nagy gyönyört nyújtani képes ölelkezési módozat. Legalább két fej kell hozzá. Ovidius híres munkája, az Ars amatoria nem ismeri ezt a figurát
Kardal: Az irodalomtörténet tanúsága szerint az ókori görög dráma kialakulása óta vissza-visszatérő, gyakran csoportosan előforduló, súlyos helyesírási hibák egyike (lásd ®karddal).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése