2014. július 23., szerda

LECTORI SALUTEM!

Köztudomású, hogy szívesen írok paródiákat. Karinthy paródiáin nevelkedve úgy gondolom, hogy egy jól sikerült efféle munka segítségével könnyebb megismerni egy szerzőt, mint akár a saját művei alapján. A paródia kiemel, eltúloz olyan vonásokat, jellemzőket, amelyek fontosak, de amelyek felett esetleg elsiklana tekintetünk. Eddig paródiáimnak három gyűjteménye jelent meg. Az első az Így irtok ti…én régen elfogyott. A Meztelen irodalom, Bába és tsa Szeged, (1000 Ft) és az Irodalmi balkézikönyv, Concord Media, Arad (1500 Ft) nálam még kapható. Nagy örömömre két paródiám egy ideje már tankönyvi szövegként is szolgál. Az egyik egy Weöres Sándor-játék, a másik egy korszerű Ady-paródia.
Itt, ezen a főrumon mégsem paródiák sorakoznak majd, hanem rövid versek. Annyi kapcsolatuk azért van a paródiákkal, hogy ezekben is a magyar és világirodalom klasszikus alkotói jelennek majd meg, gyakran (de nem mindig) maguk beszélnek önmagukról, pályájukról. Ahogyan Szerb Antal Világirodalom című művéről mondják: néha egy-egy jól sikerült mondata, képe többet elmond egy korszakról, egy szerzőről, mint más irodalomtörténetek egész fejezetei, úgy szeretnék bemutatni én is alkotókat. Anélkül, hogy a magam szerény próbálkozásait Szerb Antal zsenialitásához hasonlítanám, abban reménykedem, hogy ezek a kis versek képesek megidézni a kiválasztottakat. Válogatásom és a képek természetesen szubjektívek, de ezt vállalom. És abban is bízom, hogy e kis epigrammaszerű versek egyúttal, akár a paródiák, egy pillanatnyi felüdülést is tudnak nyújtani olvasójuknak.
Ezzel a kívánsággal bocsátom útra ezt a sorozatot, amelynek keretében a következő egy évben hetente egyszer, hétfőnként egy-egy kis szöveg kerül majd fel a netre.


ÜDVÖZLET AZ OLVASÓNAK !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése